lauantai 24. maaliskuuta 2012

Omenapuu

Lohjalla ei kasva omenapuita. Ei myöskään meidän pihassamme.

Meillä on punakaneleita, keltakaneleita ja ananaskaneleita. Antonovkaa, Anisovkaa ja Grenmannia. Åkerötä ja Laviaa. Taitaa olla Huvituskin, ja joku muu - ai niin ja Valkeakuulas. Poikien maantiede perustuu kästteisiin "saunan kaneli" tai "lavian alla". Pojat tietävät minkä puun alla kannattaa olla tai mihin puuhun kiivetä syksyn missäkin vaiheessa.

Mutta nyt on edessä kevät! Odotan ahnaasti niitä päiviä, kun pihan kukinta alkaa: kirsikat, omenat, luumut. Piha on parfyymipullo. Sitä seuraa terälehtien lumisade. Ja raakileet. Sato alkaa kasvaa, kypsyä ja putoilla. Luumut muuten ovat lohjan punaisia ja kirsikka joku vanha hapankirsikkalajike. Ei tuolla niin väliä.

Tänään vietettiin kuopuksen 8-vuotissynttäreitä. Taloon muutettiin kohta 11 vuotta sitten. Vuosikymmen on kulunut, useimmiten nauttien. Vanha valmis puutarha on vanhan talon iso bonus.

Alan kuulla perhosten lentävän.


perjantai 23. maaliskuuta 2012

Pihan poikki

Pihamme poikki, koko pihan yli kulkee polku. Kävelen sitä tuhansia kertoja vuodessa, talosta autotalliin, huvimajaan, halkovajaan. Marjapensaisiin, kasvihuoneeseen. Siitä poikkean kasvimaalle ja syreenimajaan. Saunaan ja varastoihin.

Sitä polkua on tunnettu: raivoa, rakkautta; uupumusta, iloa; uskoa, epätoivoa; voimatomuutta, uhoa. Kesällä juosten kuumaa pakoon, talvella jäätävyyttä. Kevällä liukasteltu, syksyllä kirottu pimeää. Sitä samaa polkua.

Sitä polkua on katseltu. Vieressä kukat ja pensaat. Piha ja pihapuut.

Yhdelle polulle mahtuu paljon.

tiistai 20. maaliskuuta 2012

Etänä kotoa

Etätöitä tehdään mielikuvan mukaan kotoa. Sadan matkapäivän työssä niitä tehdään myös muualla, monen monessa paikassa.

Myös kotitöitä voi tehdä etänä. Soittaa lapsille "Nyt lähdet kouluun" ja kohta "Etkö vieläkään ole lähtenyt, myöhästyt" ja sitten "Omapa on asiasi". Tai vaimolle että muistitko tyhjentää sen pesukoneen kuivausrumpuun? Tai vain että miten on päivä mennyt?

Puutarhaa on vaikea hoitaa etänä. Niinpä kaipaisin paljon pihalähiaikaa kun sataa lunta, kun kevättyöt ovat kiivaimmillaan, keskikesällä vain lekottelua, uima-allasta ja grillausta varten ja tietty sadonkorjuu syksyllä. Sienistä en nyt puhu. Ja taas pyryttää.

Halausta, suudelmaa tai edes kättelyä ei voi hoitaa etänä, ei työpaikalla eikä kotona. Ne ovat puutarhan hoitoa.