maanantai 21. toukokuuta 2012

Savun hajua


Ostin kirjolohen.

Vedin kyljestä toisen fileen irti. Katkaisin pään ja pyrstön. Viilsin kylkiruodot irroitetusta fileestä. Päästä ja kaikesta irronneesta tein kalakeiton. Puhdas filee pantiin uuniin sipuleiden ja sienten, yrttien ja fenkolinsiementen kanssa.  Ruodollinen puoli meni savustimeen, jossa nuotion lämmöstä savun antoi Åkerön vesiversot.

Johannes söi savulohta yli puoli kiloa, me uunissa ollutta vähemmän. Joannes rakastaa sitä, eikä ihan huono lempiruoka olekaan. Iso piha ja omenapuut. Ovat reisa mutta ovat myös mahdollisuus.

Ja vaimo sanoi että jos kerran ostit niin tee sitten jotain yksinkertaista. Kun kerroin että lähikauppa myi tosi tuoretta lohta.

Auttakaa.

Mutta kalakeitto odottaa vielä jääkaapissa.

sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Apinaolo

Olen tänään kiivennyt kuuteen metriin nousevia tikkaita ainakin yli sata kertaa. Ainakin. Ja tullut alas. Ja aina päällä raskas työkaluliivi ja usein kädessä pätkä lautaa, ränniä tai niihin kiinnitettäviä osia. Suuntaan ja toiseen.

Olen siis vihdoin korjannut lumitalvien repimiä räystäskouruja ja rännejä. Verijäljin sinetöinyt uusia rakenteita. Apinan raivolla roikkunut tikkailla, venynyt ja lopulta pyörittänyt häntäni tikapuun aisaan viimeiseksi turvaksi. Bitumitiivisteen haju nenässä, hien kirvely silmissä ja lihasjännitys elämän lankana. Kuin viimeisillä voimilla turvaisin lapsilleni kuivan kodin.

Ulkopuolisesta (esim. kadun toisella puolella loivaa peltikattoaan mukavasti maalaavasta naapurista) tämä kaikki on saattanut näyttää siltä, kuin keski-ikäinen hieman ylipainoinen mies yrittäisi vihdoin korjata kolmatta vuotta repsottavia rännejään arveluttavilla varusteilla. 

- Ja lakisääteisillä tauoilla saatiin kasvikuivuri täyteen ryöpättyä nokkosta ja lipstikkaa.

Mutta korjattu on. Kropassa on apinaolo.