keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Saunan trallit

Se ei noussutkaan kokonaisena vaan lauta kerrallaan, lahonneena. Lattiaa vasten olleet trallien juoksut olivat oikeastaan mössöä. Ja niin hyvältä se näytti päällepäin.

Tajusin, että pihasaunan edellisestä siivoamisesta oli kulunut ainakin kolme vuotta. Kolme vuotta lastenhoitoa, työkiireitä ja totaalista riittämättömyyttä. Nyt tämä sai riittää. Sauna tyhjäksi ja suurpuhdistus.

Vuosi 1969. Isovanhempien mökin, Vasakodan, pihaan ajoi pappatunturi (silloin vain mopo), jonka molemmille puolille oli kiinnitetty lautoja ja rimoja. Ilma täyttyi tuoreen puun ja kaksitahtibensan tuoksusta. Mopoa ajoi Suvanto.

Suvanto tuli rakentamaan saunaan tralleja. Suvanto, etunimeltään muistaakseni Taisto, oli Vasakodan talonmies, Voiluodossa asuva nikkari, joka huolehti mökistä. Kyllä isoisäkin huolehti, mutta usein Suvanto tuli toteamaan että "isäntä on sitten itse jo aloitellut". Suvannolle maksettiin, mutta ymmärsin että kyse oli jostain isommasta ja historiasta. Isoisä ammattisotilaana oli jotenkin voinut sodan tai armeijan aikana auttaa Suvantoa, ja nyt Suvanto auttoi takaisin. Mutta siitä ei puhuttu. Trallit tehtiin, kun sähköä ei ollut, käsityökaluilla. Tuumiskellen ja rauhallisesti.

Minä kiskaisin dieselvolvolla rautakaupan pihalle ja nostin lämpökäsitellyt puut auton kattotelineelle. Suunnikasrimaa sai ihan törkeän halvalla ja päätin että iso työmaasirkkeli saa hoidella siitä kartiomaista. On tuolle sirkkelille ollut käyttöä!

Annoin kaikkien sirkkelien laulaa ja lithiumakkuisen porakoneen vinkua. Trallia syntyi, mittatarkkaa. Lopulta ammuin hakasnaulaimella alimpien puiden pohjaan kiinni paksuja muovipaloja, vanhasta, halvasta muovisesta ikean leikkuulaudasta sahattuja, estämään kosteuden nousua betonista.
Isoisälle muovi oli plastiikkaa ja se oli uusi keksintö arkeen. Vasakodassa trallit tulivat siis suoraan betonilattialle, mutta ne nostettiin saunomisen jälkeen pystyyn kuivumaan. Noiden trallien teko oli yksi sen kesän, kait sitten 1969, tapahtumista, mummi ne halusi. Samana kesänä tein itse jousipyssyn ja kahden vuoden päästä sain ensimmäisen haukeni.